lördag 8 maj 2010

Vem vet mest?

Örnsköldsvik är centralort i Örnsköldsviks kommun i Västernorrlands län. Staden har fått sitt namn efter landshövdingen Per Abraham Örnsköld och är en av få städer i Sverige som har fått namn efter en person som inte är kunglig.
Namnet förkortas ofta till Ö-vik, av ortsbefolkningen betonat med grav accent som i tomten (jultomten).
Personer från andra orter betonar ofta på första stavelsen med akut accent, som i tomten (där huset står).

Historia.

Örnsköldsviks historia börjar redan under bronsåldern då man hittat mellan 7000 till 8000 rösen från den tiden. Fynd visar att för 2000 år sedan anlades en bondgård i nuvarande förorten Gene, som hittills är Sveriges nordligaste kända. Den har i dag rekonstruerats, och är öppen för
besökare (se Gene fornby).(Bild lånat från google)

Kunskap om linförädling gjorde att bygden fick affärsbönder som med jämna mellanrum for söderut till Uppsala och Stockholm för att göra affärer, så kallade Sörkörare.

Under 1700- och 1800-talet började bygden blomstra tack vare att kuststäder blev allt viktigare under sågverksepoken. År 1842 grundades en köping och 1894 fick Örnsköldsvik stadsrättigheter.

Bilen Delaunay Belleville tillverkades tidigare i Örnsköldsvik.

Nutid .
Den nybyggda Fjällräven Center (tidigare Swedbank Arena), en ny ishockey och
evenemangsarena ligger i hamnområdet nära stadskärnan.(Bild lånat från google)

Stadens butiker ligger till stor del längs Storgatan, som är avstängd för biltrafik mellan Centralesplanaden och Stora Torget. Sedan Oskargallerian öppnades i centrum september 2005 har staden fått två gallerior till.
Staden har en vacker skärgård mot Bottenhavet med många öar och skär, exempelvis Ulvön, Trysunda och Sveriges högsta ö Mjältön.

Den största utomhusanläggningen för idrott heter Skyttis där man nu färdigställt en ny arena som Örnsköldsvik Innebandy spelar sina hemmamatcher i.
På området finns även ishall, curlinghall, konstgräsplan och friidrottsanläggning. Ett flertal motionsspår, varav många är elupplysta, utgår härifrån.
Vintertid prepareras många av dem för längdskidåkning. En lång asfaltslinga i skogen som kan konstfrysas när det inte finns tillräckligt med natursnö tillkom under vintern 2006.
Den används även för inlines och rullskidor på sommaren.

Friska Viljor Backhoppnings nybyggda anläggning för träning och tävling finns på Paradiskullen bara några hundra meter från centrum. Den största hoppbacken på Paradiskullen ligger mitt i siktlinjen när man passerar genom staden på E4 i riktning söderut, och den har därför haft ett stort symbolvärde för staden där den står på Varvsbergets sluttning. När Botniabanan skulle börja byggas tvärs över backens nedre del var det därför en livlig diskussion om vad som skulle hända med backen. Resultatet av den diskussionen blev att en ny backe byggdes på samma plats som den gamla, men insprängd en bit i berget.

Nära centrum finns även den alpina utförsåkningsanläggningen Åsbacken. Busstationen och järnvägsstationen kommer att samlokaliseras i det nya resecentrumet som byggs vid södra utfarten.

Paradisbadet är ett av Sveriges större äventyrsbad, med närmare en halv miljon besökare årligen. Här finns bland annat Sveriges längsta vattenrutschbana.

Två gånger om året arrangeras 2x8 timmars social pardans med bugg & foxtrot på folkets park i Örnsköldsvik. Denna brukar gå under namnet Örnsköldsviks dansmara.

Näringsliv.
Näringslivet i staden är starkt exportinriktat.
I Husum driver M-real ett av Europas största pappers- och massabruk som tidigare tillhörde den numera uppstyckade koncernen MoDo.

Tidigare Hägglund & Söner är nu uppdelat i flera bolag, bland annat BAE Systems Hägglunds som numera ägs av BAE Systems och som håller till i det som var Hägglund & Söners lokaler i Gullänget, MacGregor Cranes som numera har sitt kontor närmare staden, och Hägglunds Drives i Mellansel.
Andra företag är exempelvis Svensk Etanolkemi, Fjällräven, Hägges och massaproducenten Domsjö Fabriker, som också ingick i MoDo tidigare.

Vägar.
E4 går genom staden.
Vägens storlek gör att stadens centrum delas i två delar, och det har länge diskuterats om att dra vägen förbi staden i en tunnel genom Åsberget.
Nyligen har detta bekräftats och en tunnel kommer byggas för att styra bort trafiken från centrum.

Flygförbindelser.
Örnsköldsvik flygplats ligger i närheten av Gideå utanför staden där Höga Kusten Flyg flyger till och från Arlanda.

Järnväg.
Just nu färdigställs Botniabanan i Örnsköldsvik vilken beräknas stå klar år 2010.
Sedan länge finns en förbindelse till Mellansel och Norra Stambanan. Linjen elektrifierades på 90-talet för att kunna fungera som en sammanbindning mellan Botniabanan och stambanan. Örnsköldsviks JärnvägsFörening ÖJS har etablerat sig och kör rälsbuss en gång om år. Då till Björnsjö marknad och upp till Norrfors.

Sjöfart.
Örnsköldsvik är en hamnstad, som tagit emot åtskilliga fraktfartyg, både svenska och utländska. Man har tidigare haft färjetrafik till Finland, både till Vasa och Jakobstad.
Hamn finns också i Husum, Köpmanholmen och Domsjö.(Bild lånat från goole)
Idrottsliv.

Sport i Örnsköldsvik är mest berömt för Modo Hockey, en ishockeyklubb som blev svenska mästare säsongerna 1978/1979 och 2006/2007 och haft spelare som Peter Forsberg, Markus Näslund, Daniel Sedin och Henrik Sedin.
Ibland brukar folk utifrån kalla Örnsköldsvik för "Foppaland".
Backhopparen Carl Nordin kommer från Örnsköldsvik.

Och svaret på min fråga är Wikimedia :)

See You!

19 kommentarer:

Miruschka sa...

Tittar in för att säga god morgon!
Det är bra att du upplyser alla bloggläsare söder om Dalälven om våra hemtrakter!

Tjejerna var jätteduktiga igår, blev lite känslosamt med tanke på att Annika ska flytta.
På tal om tjejer: ikväll smäller det, oj vad Saga längtar:)

Ha det bra/kram

Stattinskan sa...

Tack! Det har verkligen hänt en del i Ö-vik sedan jag var där sist. Finns det inte riskt att företagarna förlorar inkomster på en tunnel? Jaja, det är säkert noga genomtänkt ...
Gomorron min vän!
:-)

Bara Jag sa...

Det var ju mycket intressant läsning! My town - *stolt*!

♥ Carina ♥ sa...

Hoppas verkligen att tunneln blir av. Det är ju vansinne att dra E4:an tvärs genom stan!!
Hoppas du får en lugn jobbarhelg!
Kram kram

Sussi sa...

Nu känner jag mig lite speciell jag.. Jag säger nämligen också Ö-vik ;)
Det har hänt en hel del där du. Nu blev jag nyfiken. Jag har aldrig varit där så ett besök någongång skulle ju vara kul :)

Ha en fin fin dag
Kramisar

Sus sa...

Oj, oj! Vilken intressant informationsbomb!
Helt plötsligt finns Ö-vik i min inre karta, med bilder och allt.

Ha en bra lördag! Kraaaaaaaaam

sara - Glitterögon sa...

Men oj så mycket intressant information. Nu är det bara resväskan som ska packas :)

annas perssonliga sa...

Hej!
Kul med lite info :)

Jag kan informera om att brudgumen vars bröllop vi är bjudna på är bördig från Ö-vik. Kul va? Världen är liten....

Kramar

gunsan sa...

Det var ainte illa vad mycket info du bjuder på;))
Kramizzzzz

gunsan sa...

.....inte ....heter det väl ändå;)

Anonym sa...

Ja, nu vet jag nog allt som finns att veta om Ö-vik :-)

Flygplatsen har jag varit på, men det var läääänge sen. När jag var liten och flög från Skellefteå till Stockholm blev det ibland det såkallade "mjölkflyget". Det var en gammal metropolitan-propellerkärra som mellanlandade i Umeå, Ö-vik, Sundsvall och Gävle. Det tog flera TIMMAR!
:-)
Kram

Afrodite sa...

Jisses, jag hinner inte läsa allt det där nu...har middan på spisen...men kram på dig och ha en najsig kväll!

Mia systeryster sa...

Kul läsning och vad mycket som hänt. Har aldrig varit där måste jag erkänna!Kram o ha en skön kväll!

Diana sa...

Bloggtorka? ;)

Sv: Jag är helt oskyldig! Men Batman har varit iväg hela dagen så jag kan inte svara för vad han gjort. Det är dessutom han som är mest galen i de kartongerna. :)

Dansbandsfrun sa...

herregud kvinna, skaff dig en hobby! hahaha
SV: du skulle varit med idag, jag kan garantera att du hade skrattat ihäj dig åt en viss fjompa ;) kram

mickis sa...

tack för informationen ;)

Fenixmonas sa...

Godmorgon! Oj, så mycket som hänt där...jag var där för drugt 40 år sen...Väldigt intressant att läsa! Kramiz

Anonym sa...

har aldrig varit i ö-vik men det låter ju som en spännande stad. ikväll kommer noice
kram

Hälsporren sa...

Hahaha, TACK för en utförlig beskrivning om uttalet på Ö-vik. Har en kompis som förgäves försöker att lära sig säga rätt, men det blir ändå bara tomen (som i "där huset står"). Roligt att det står i Wikipedia. :-)